Afgelopen maand heeft het VSV Geboortezorg Boxmeer in totaal 4 dagen een training gevolg bij CAVE (Cursus Acute Verloskunde) De hele keten van zorgverleners in de geboortezorg heeft samen acute situaties in de verloskunde opgelost.
Op de trainingslocatie van CAVE in de Weijer in Boxmeer, wordt gebruik gemaakt van video feedback en een hybride mama die “echt” kan bevallen.
We begonnen met een snelle thuisbevalling waarbij het ambulanceteam onverwacht de bevalling moest doen. Vervolgens arriveerde de eigen verloskundige met haar kraamverzorgende. Helaas ontstond er een flinke nabloeding en wilde de placenta (moederkoek) niet thuis geboren worden. Na de eerste behandeling thuis werd de moeder door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verloskundige reed mee in de ambulance om de bloeding onder controle te houden. Ze werden in het ziekenhuis opgewacht door het al klaarstaande ziekenhuis team dat door een goede overdracht al alle middelen klaar had staan. Na een gestructureerde overdracht met goede taakverdeling werd de verdere behandeling gestart. Gelukkig werd de moederkoek met extra medicatie op de verloskamer geboren!
Bij deze training werd vooral de samenwerking in het team met mensen die niet dagelijks met elkaar werken extra onder de loep genomen. Dit gebeurde met de CRM methode (Crew Resouce Management). Deze methode is in de luchtvaat ontwikkeld, en zorgt er voor dat fouten door menselijk handelen zo veel mogelijk voorkomen worden. Hoe hoger de stress, hoe minder de communicatie verloopt. Daarom zijn daar allerlei instrumenten voor ontwikkeld, bijvoorbeeld een overdracht volgens een vaste structuur, herhaal de opdracht en geef terug dat je hem gedaan hebt (cloosed loop), spreek de leider aan als je ziet dat er iets niet goed gaat. Vooral dit laatste, de zogenaamde “speak-up” is belangrijk: ook een kraamverzorgende mag een gynaecoloog wijzen op iets wat anders kan.
Na de intensieve maar leerzame dag op de CAVE locatie in de Weijer in Boxmeer heeft het team elkaar weer beter leren kennen (zeker na de corona tijd) en kregen inzicht in elkaars werkomgeving en werkwijze. Kortom “BETER SAMEN”