Als ambulance verpleegkundige wordt u niet vaak opgeroepen ter assistentie bij een acute verloskundige situatie (rond 1% van de ritten). Juist als men deze situaties niet vaak tegen komt is het belangrijk om ze te (blijven) trainen.
Op het moment dat u opgeroepen wordt bij een uitgezakte navelstreng, of een vitale fluxus, moet u er staan als hulpverlener en als teamlid.
CAVE is er van overtuigd dat regelmatige training van acute situaties de zorg veiliger maakt en de uitkomsten voor moeder en kind verbeteren. Ook het college perinatale zorg beveelt regelmatig trainen, individueel en in VSV verband, aan.
Als u goed voorbereid bent op acute verloskunde situaties, dat wil zeggen dat u kunt werken volgens een vaststaand protocol, kalm blijft, het overzicht houdt en daarbij optimaal samenwerkt in het verloskundige team (verloskundige, kraamverzorgende), dan levert u optimale kwaliteit.
Ter voorbereiding aan de cursusdag ontvangt u het handboek acute verloskunde, hiermee verdiept/verfrist u de algemene benadering van acute situaties, specifiek gericht op de verloskunde.
Het tweede deel van het boek behandeld de specifieke situaties per onderdeel. Met instructiefilms en handige schema’s is uw kennis van de acute verloskunde weer helemaal up-to-date.